• 3D printen

    In de wereld van de 3D printer is nog heel veel te ontdekken. Op allerlei gebieden wordt ermee geëxperimenteerd. Veel ontwerpers leven zich uit met de vele mogelijkheden het printen in 3 dimensies. Bijzondere vormen zien het licht, want een product hoeft niet meer uit een mal te komen. Zo ontstaan er honingraatstructuren, schelpvormen of kantachtige lampen.

    Wieki Somers was in 2010 bezig met het project “Consume or conserve?”. Zij printte een aantal kunstwerken met de 3D printer, waarbij ze gebruik maakte van menselijke as. Daarbij wilde zij een bewustwordingsproces op gang brengen. Zullen wij anders gaan kijken naar een product, als deze van de as van opa geprint is? Het is mooi, zoals zij zich afvraagt of de emotionele waarde van een item verandert als je de herkomst ervan zo dichtbij jezelf houdt.

    Maar met diezelfde 3D printer gebeurt ook het volgende: sinds juli 2012 is het mogelijk om een half automatisch wapen te printen op je 3D printer, dat met gemak zo'n 200 kogels weet af te vuren. Best eng, als elke idioot op zijn eigen zolderkamertje een wapen kan printen.

    Toch denken we, dat er voor de 3D printer enorme kansen liggen. Het gaat schelen in transport, als je vervangende onderdelen voor apparaten, of misschien zelfs hele apparaten, zelf thuis kunt printen. Of dat je dat bij de plaatselijke copyshop kunt laten doen. 

    De andere kans die er ligt, is het maken van echt persoonlijke objecten. Voordat je op print drukt, kun je een product compleet aanpassen aan je eigen smaak, of aanpassen aan je eigen lichaam. Een koffiekopje waarvan het oortje perfect om jouw vinger past. Sieraden die zich precies in het kuiltje van je nek kunnen vleien. Persoonlijker kan toch bijna niet?

    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op pinterest: 3D printen

    0 reacties → 3D printen

    Een reactie posten